JustiniàEl Digest (Digesta o Pandectae) és la compilació de la jurisprudència romana clàssica, publicada el 533 per ordre de l’emperador bizantí Justinià (527-565). Fou encomanada a una comissió presidida per Tribonià, que va estudiar i ordenar durant tres anys més de 1600 llibres que recollien la jurisprudència romana des de finals de la República. Justinià va donar força de llei al Digest per a tot l’Imperi i va passar a formar part del Corpus Iuris Civilis, compilació que ha permès que el sistema jurídic romà hagi arribat als nostres dies. Malgrat algunes redundàncies i contradiccions que els investigadors han pogut detectar en el treball de la comissió, està considerat el monument jurídic més gran de tots els temps, així com la base de la legislació moderna, especialment en l’ordre civil. Aproximadament dos terços dels textos recollits al Digest provenen de les obres d’Ulpià, Paulo, Papinià i Gai.

Justinià va dividir els 50 llibres del Digest en set parts, malgrat que no totes les edicions respecten aquesta estructura. Cada llibre es composa de títols i fragments (i paràgrafs si és el cas), cadascun d’ells amb la inscriptio que indica el nom del jurisconsult, el número del llibre i el títol de l’obra original. Per exemple, quan un autor cita D. 3, 2, 9 està parlant del fragment 9 del títol II del llibre III del Digest   

“Los maridos no están obligados a guardar luto por sus mujeres. (1) No hay deber de guardar luto entre los que contrajeron esponsales. (Paul. 5 ed.)”

que correspon al llibre 5 ad edictum de Paulo.

Podeu demanar el Digest en el taulell de préstec per a la consulta a la biblioteca. A més, dins de l’apartat Kc10, a la segona planta, disposeu de diferents edicions de la compilació, inclosa l’original llatina.