http://www.belt.es/noticiasmdb/imagenes/26090620.jpgTV3 emet avui a les 23.15 hores (per als habituals de la cadena, després de Ventdelplà) el segon programa de la sèrie documental La zona fosca, que al llarg de tretze setmanes farà un breu recorregut pels crims que més van commoure l’opinió pública catalana el segle passat. El capítol, titulat Mata-rates, està dedicat a Dolores Cuit Vallès, que entre 1934 i 1935 va enverinar el seu marit, la seva sogra, els seus cunyats i el seu nebot a la Granja d’Escarp, Lleida.     

Pel que vam veure al primer programa (veure vídeo), centrat en la figura de Manuel Delgado Villegas, més conegut pel malnom d’El Arropiero, es tracta d’un producte periodístic de divulgació no massa ambiciós ni científic, ja que en menys de mitja hora no pot aprofundir gaire en les circumstàncies que van donar lloc als fets. En el cas d’El Arropiero, que va confessar prop de cinquanta crims, vuit d’ells provats, diverses persones que el van tractar (metges, policies, fiscals, entre d’altres) són entrevistades al programa per oferir al gran públic un esbós del perfil psicològic del personatge.

Un treball que ens permetrà comprovar que el fet diferencial no arriba a l’àmbit criminal i que els nostres homicides estan tan malalts o són tan metòdics, impulsius, despietats, subtils o matussers com el Jarabo o la Pilar Prades que vam veure al clàssic de TVE La huella del crimen o els assassins múltiples de la sèrie documental nord-americana Crímenes imperfectos de La Sexta.

Els llibres de criminologia es troben a la tercera planta de la biblioteca (signatures que comencen per Qn). Dintre del subapartat de biologia criminal, antropologia i psicologia criminal teniu, per exemple, l’obra del Dr. Lluís Borrás Roca Asesinos en serie españoles : su biografía, personalidad, móviles del crimen, víctimas, juicios (Qn3/60) amb un capítol dedicat al mateix Arropiero.