http://www.usefultrivia.com/biographies/cicero_001.html

Potser el teu llatí està rovellat o potser mai el vas estudiar però si fas dret arribarà un moment en què trobaràs expressions en la llengua de Ciceró. Pot passar, per exemple, que llegint una sentència trobis alguna expressió llatina: “[…] Y así es, ya que debe resaltarse que la “ratio decidendi de la sentencia recurrida descansa en negar que las demandantes sean dueñas de los bienes objeto de tercería.” (STS núm. 456/2007, de 26 d’abril). També és possible que puguis deduir el significat d’una expressió senzilla com ratio decidendi, però si no és així pots consultar el Diccionario de frases y aforismos latinos : una compilación sencilla de términos jurídicos, de Germán Cisneros Farias, on defineix: RATIO DECIDENDI. Razón para decidir, razón suficiente, motivación principal de la sentencia.

Ara bé, si trobem un aforisme com Magis punitur, et crimen augetur si perseveraverit in delicto, serà inevitable la consulta d’una obra de referència.  En aquest cas us recomanem l’obra de Rafael Domingo Principios de Derecho Global : aforismos jurídicos comentados, de la qual podeu trobar una versió resumida al web d’Aranzadi:  Expresiones y Aforismos.  Allà llegim:

Magis punitur, et crimen augetur si perseveraverit in delicto (AZÓN, Brocardica, rúbrica 78, fol. 161). Castíguese más, y aumente el delito, si se perseverare en él. Cfr. art. 22.8 CP que regula la reicidencia como circunstancia agravante. En esta regla radica el fundamento de imposición de penas mayores a la delincuencia organizada o al terrorismo internacional, que fomentan y estimulan la perseverancia delictual. Sobre la inadmisibilidad de la reincidencia ante la falta de datos fácticos necesarios para justificar su concurrencia, vid. STS 6 marzo 1998 (RJ 1998, 2808). Vid. reglas 753 y 851.