El 9è Festival de Cinema i Drets Humans, amb seu central a Barcelona i seus a París i Nova York, té lloc del 17 al 22 de maig de 2012 a la Filmoteca de Catalunya, els Cinemes Girona, el Palau Robert, el Museu d’Història de Catalunya, la Casa del Tibet, l’Institut Francès i la FNAC Triangle.

El Festival presentarà un total de 112 pel·lícules, pertanyent als gèneres de ficció, animació i documental, 100 de elles distribuïdes en concurrència competitiva, dins de dues seccions oficials: la secció oficial de llargmetratges i la secció oficial de curtmetratges.

Les obres a competició optaran als premis oficials, atorgats per la organització del Festival, “Millor Curtmetratge” i “Millor Llargmetratge”. Fora de competició, el Festival concedirà dos premis honorífics, el “Premi Festival de Cinema i Drets Humans”, i el “Premi Periodisme Internacional i Drets Humans”. Per la seva part, les entitats Amnistia Internacional i Survival Internacional, concediran altres dos premis honorífics.

El programa es completa amb una sèrie d’activitats paral·leles, com conferències magistrals a càrrec de destacats ponents nacionals i internacionals, exposicions entorn del món dels drets humans i mostres itinerants del Festival a nivell internacional organitzades simultàneament en les diferents seus.

De la programació destaquem el documental Torneu-me el fill!, un treball de TV3 dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis que va comptar amb la col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República.