Ahir al migdia, al programa Para todos La 2, es va emetre una entrevista a la professora de Dret internacional públic de la UB Rosa Ana Alija i a Alfons Aragoneses, professor d’Història del dret de la UPF, que van parlar sobre els kapos espanyols en els camps de concentració nazis.

El 1947 van ser jutjats a Dachau per un tribunal militar nord-americà, en un dels coneguts com a judicis subsegüents, cinc espanyols acusats d’haver col.laborat amb els nazis i d’haver comès crims de guerra. Un d’ells, l’asturià Indalecio González, kapo a Mauthausen, va ser condemnat a mort. En el debat, que comença després d’un breu vídeo introductori, la Dra. Alija parla, entre d’altres temes, del sistema establert pels nord-americans a la fi de la Segona Guerra Mundial per jutjar els responsables de les atrocitats nazis, de les escasses garanties processals dels judicis als cinc espanyols i comenta cadascun dels casos.

Podeu veure l’entrevista, d’uns vint-i-cinc minuts de durada, clicant en la imatge o en el següent enllaç. Comença en el minut 48’ 30”.