http://1.bp.blogspot.com/_9_Llng7h978/R3s0WyF8KsI/AAAAAAAAAlM/WyiysT1I7zA/s320/bonanno-josephjr-salvatorebill-1965.gif“Bien –dijo el juez–, antes de pronunciar sentencia en el caso del acusado Bonanno, voy a ver qué tienen que decir el señor Notaro y su abogado. Quiero hacer constar que en este informe sobre el señor Bonanno se hace referencia al hecho de que su padre es un antiguo jefe de la Mafia, al mando de una de las familias de la Mafia, y que yo, al dictar sentencia, no tengo en absoluto en cuenta esa afirmación. En mi opinión, la culpa es algo personal, y no tomo en consideración las acusaciones o rumores sobre las personas o sus padres, parientes, esposas, etc.”

Aquestes paraules pronunciades pel jutge Walter R. Mansfield en el judici contra Salvatore (Bill) Bonanno (foto) i Peter Notaro, segons Gay Talese en Honrarás a tu padre, considerat el primer llibre de no ficció sobre els secrets de la Mafia. Si avui us parlem de l’obra, que va arribar fa poc i per casualitat a les nostres mans, és perquè gairebé una quarta part del text està dedicada al judici contra Bill, consigliere de la família Bonanno. Un treball exhaustiu amb transcripció de part de les sessions de Bill Bonanno, un altre mafiós –com Capone– jutjat per frau, en aquesta ocasió per la utilització de la targeta de crèdit d’una tercera persona, Don Torrillo, sense el seu consentiment.

L’obra de l’autor d’Ocean City, una crònica d’investigació periodística publicada originalment el 1971 que es llegeix com si fos una novel.la, comença amb el segrest de Joseph (Joe) Bonanno (1905-2002), cap d’una de les més importants famílies de Nova York, l’octubre de 1964. Talese, que va conviure sis anys amb els Bonanno i va viatjar a Sicília per documentar-se, es centra en la figura de Bill Bonanno (1932-2008), el fill del poderós cap, malgrat que també s’endinsa en el món del pare (el mateix dels famosos Luciano, Genovese i Profaci, entre d’altres) i de l’avi, un dels coneguts uomini rispettati sicilians. Divuit mesos després del segrest va aparèixer Joseph Bonanno, sense que ningú sàpiga què va passar realment durant aquest període. La reaparició va donar lloc, a la segona meitat dels anys seixanta, a la Banana War, entre els fidels a la família i els partidaris del descontent Gaspar Di Gregorio.

Teniu un exemplar publicat per Grijalbo el 1972 a la Biblioteca de Lletres, amb la signatura D-23/3/30. La història de l’ascens i la caiguda dels Bonanno va inspirar una minisèrie de la CBS i, posteriorment, la més coneguda i premiada Los Soprano.