El programa d’actualitat Matí a 4 bandes, presentat per Toni Marín de dilluns a divendres de 8 a 12h a Ràdio 4, ha estrenat recentment una secció dedicada als drets humans. El professor David Bondia, Professor titular de Dret internacional públic a la Universitat de Barcelona i Director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, és l’encarregat de conduir aquest espai tots els dimecres d’11 a 11:30.

David Bondia presenta així la secció: En tot temps de crisi, crisi de valors, crisi d’idees, crisi econòmica com l’actual, sempre hi ha el risc de tancar-nos en nosaltres mateixos, oblidar les lluites socials i sacrificar les grans conquestes socials com poden ser els drets i humans i les llibertats fonamentals.

Un exemple d’aquest sacrifici poden ser les conseqüències de les mesures que es varen adoptar després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 i que hem patit durant aquests darrers anys, on s’ha donat prioritat a la seguretat per sobre de qualsevol llibertat. Aquest serà un dels temes que en el futur tractarem en aquesta secció.

La secció pretén donar veu als sense veu, analitzar les lluites en favor dels drets humans que s’han produït en el món i a casa nostra, amb una finalitat pedagògica, però sense perdre el rigor acadèmic, sent conscients que qualsevol teoria jurídica sobre el drets humans i llibertats fonamentals es fonamenta en les lluites socials i en les conquestes de persones que han reivindicat de forma constant que els drets humans i les llibertats fonamentals són inherents a les persones, sense distinció de raça, color, sexe, origen social, etc…

Durant els diferents programes d’aquesta secció, intentarem veure quines són les premisses fonamentals per tal de veure com fer front als grans reptes en matèria de drets humans i llibertats fonamentals que existeixen en el segle XXI.

A continuació facilitem els enllaços a les edicions que s’han realitzat fins ara:

La secció a càrrec de David Bondia s’emet cada dimecres, d’11:00 a 11:30, dins del programa “El matí a quatre bandes”, Ràdio 4 [RNE], 100.8 FM.