http://www.saltana.org/2/tsr/img/perthus.jpgMemorial Democràtic i la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Museu d’Història de Catalunya i l’EACE, organitzen el col.loqui internacional De l’exili a la deportació, que tindrà lloc del 3 al 6 d’octubre a la seu del museu (Plaça Pau Vila, 3).

En el programa del col.loqui, en el qual intervindrà, entre altres especialistes, la professora de Dret internacional públic de la UB Rosa Ana Alija amb la ponència La justícia nord-americana i els kapos espanyols, llegim:

“A la fi de la Guerra Civil, centenars de milers d’espanyols creuaren la frontera amb França fugint del feixisme i foren internats en camps de concentració. Amb l’avançament de l’exèrcit alemany, el maig de 1940 molts d’aquests espanyols i catalans van caure en mans dels nazis. Prop de 40.000 van ser integrats en companyies de treball a França i Alemanya. La gran majoria van ser internats en Stalags com a presoners de guerra i uns 10.000 van ser dirigits als camps de concentració de Mauthausen, Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Bergen-Belsen, Ravensbrück, Treblinka, Auschwitz o Neuengamme. Més de la meitat van morir als camps. El Govern franquista se’n desentengué, ja que foren considerats “rojos que no eren espanyols”. Aquest col.loqui, que s’emmarca dins d’un projecte europeu amb suport de la UE, pretén situar en el panorama internacional l’episodi de la deportació espanyola en els camps nazis. També pretén reflexionar sobre la construcció de la democràcia a Europa des del període d’entreguerres fins als nostres dies per a fomentar una ciutadania europea conscient dels valors dels drets humans i de la democràcia”.

Per inscriure’s a les Jornades es necessari omplir el següent formulari, ja que l’aforament és limitat. Trobareu tota la información relativa a les ponències que es presentaran al col.loqui en el programa de l’acte.