Feia temps que no us parlàvem dels tresors de la nostra Reserva. Avui us presentem un manuscrit francès del segle XVIII, Interets des navires (XVIII-9/Prest. superior), de Bertrand de Coeuvre, l’únic de la col.lecció. A continuació, reproduïm el comentari que hi ha a la fitxa de l’obra en el Museu Virtual de la Universitat de Barcelona:

Coeuvre, Bertrand, fill. Interets des navires. França, aproximadament 1793.
[2], 52, [2] f. ; 595 x 485 mm. Manuscrit sobre paper.

És l’únic manuscrit del fons de reserva de la Biblioteca de Dret. Va ser adquirit per l’antiga Càtedra de Consolat de Mar l’any 1964.

Els llibres de comptabilitat de Bertrand Coeuvre fill estan considerats una de les millors fonts per a l’estudi dels guanys econòmics que representava el tràfic d’esclaus en el comerç marítim del segle XVIII a França i a Europa en general.

Bertrand Coeuvre, pare i fill, des de la ciutat francesa de Nantes finançaven vaixells que anaven a l’Àfrica a vendre-hi diferents tipus de mercaderies, posteriorment carregaven esclaus per vendre’ls a les Índies Occidentals i tornaven finalment a França amb productes obtinguts en aquella zona.

Aquest manuscrit en particular recull el nom de seixanta-vuit vaixells que van navegar entre els anys 1752 i 1793, els diferents viatges que van fer, les despeses per armar-los, els guanys obtinguts amb la venda de mercaderies, etc. També apareixen els noms dels armadors, capitans, consignataris i l’itinerari dels vaixells, que acostumava a ser quasi sempre el mateix: costes d’Àfrica (Angola, Guinea, Senegal, Sierra Leone, Moçambic) i posteriorment les costes d’Amèrica, principalment les Antilles. A banda de l’interès del seu contingut, el manuscrit representa un treball de cal.ligrafia molt bonic.

(MY)