Fins al 23 d’octubre podeu veure al CCCB (c. Montealegre, núm. 5) Brangulí. Barcelona 1909-1945, una exposició antològica, produïda per la Fundación Telefónica en col.laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, recentment inaugurada dedicada a l’obra del barceloní Josep Brangulí i Soler (1879-1945). La mostra recull unes tres-centes fotografies i material de l’època.

Josep Brangulí va ser un dels pioners del fotoperiodisme professional català. Va treballar per a Cu-cut!, La Hormiga de Oro, La Ilustración Española y Americana, Nuevo Mundo, La Vanguardia, Diario de Barcelona, La Tribuna, La Noche o El Noticiero Universal. Com a corresponsal a Barcelona de l’agència Prensa Española, les seves fotos van il.lustar l’ABC, Blanco y Negro o Campeón, entre d’altres. Els seus fotoreportatges documenten importants esdeveniments celebrats a la ciutat i les grans transformacions industrials, urbanes i socials que va patir Barcelona entre l’any 1909 i 1945. Els estudiants de Ciència política gaudiran amb les sèries sobre vida política, dirigents i mobilitzacions ciutadanes mentre que els de Criminologia poden trobar interessants les dedicades a les dependències policials i als agents.

Segons el web de l’exposició “les fotografies de Brangulí són molt més que fotografia documental, són un registre sociològic en el qual queda palès l’esforç d’una societat per avançar i deixar enrere el segle XIX”. La mostra respecta l’estructura temàtica de l’arxiu del fotoperiodista. Alguns dels principals blocs de la mostra són: Setmana Tràgica, Tallers artesans, Societat abans de la República, Societat 1931–1936, Construcció de vaixells de formigó, Bombers, Boxa, Casa Reial a l’Exposició Universal de 1929, Escoles, Arquitectura industrial, Fira de Barcelona, Hospital, Intercanvi de presoners de la Segona Guerra Mundial, Museus, Nocturnes, Paisatge urbà, Platja, Port, República, Somorrostro, Desplaçament de Treballadors a Alemanya, Tramvies, Guerra i Postguerra.

La mostra es pot visitar de dimarts a diumenge, d’11 a 20 hores, i els dijous d’11 a 22 hores. El preu de l’entrada és de 5 euros.