http://www.cccb.org/rcs_gene/18_GUATEMALAniv.jpgEl 2 de febrer es va inaugurar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Desapareguts, extens projecte de fotografia documental sobre la desaparició forçosa a deu països d’Amèrica Llatina, Àsia i Europa a càrrec del fotoperiodista especialitzat en conflictes armats Gervasio Sánchez. Concretament, el treball denuncia desaparicions a Xile, Argentina, Perú, Colòmbia, El Salvador, Guatemala, Iraq, Cambodja, Bòsnia-Herzegovina i Espanya entre els anys 1998 i 2010.

Segons llegim en el web del CCCB, el projecte té com a objectiu “rescatar la memòria sepultada de persones desaparegudes en diversos conflictes bèl•lics i processos de repressió”. Es tracta del treball més extens i ambiciós dels portats a terme per Gervasio Sánchez, Premi Nacional de Fotografia 2009. “Desaparecidos es el proyecto más duro al que me he enfrentado en mi vida profesional y es muy posible que parte de mi también haya desaparecido para siempre durante su realización. He visto tanto dolor que llego a una triste conclusión: mi trabajo apenas describe una parte ínfima de este drama como si fuera poco menos que una lágrima en un gran río de silencio, desesperación y dignidad”, explica l’autor.

La mostra, comissariada per la també fotoperiodista Sandra Balsells, es presenta simultàniament al CCCB (fins a l’1 de maig), al Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (MUSAC), de Lleó, i a La Casa Encendida, de Madrid. Cadascun dels centres exposarà, però, una selecció diferent d’imatges amb la mateixa estructura narrativa, els mateixos blocs temàtics i un epíleg dedicat al procés de recerca i exhumació de desapareguts durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura. En el marc de l’exposició, els tres centres celebraran també unes jornades destinades a debatre el tema.

L’exposició es podrà veure al CCCB (c. Montalegre, núm. 5, 08001 Barcelona), de dimarts a diumenges d’11 a 20 hores i dijous d’11 a 22 hores. El preu d’entrada es de 4,50 €. Consulteu en el web del centre les entrades reduïdes i gratuïtes.