Com cada vegada que s’apropen eleccions, les propostes dels principals partits monopolitzaran l’espai dels diferents mitjans de comunicació durant les properes setmanes. El diumenge 28 de novembre es celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya i, probablement, molts de vosaltres ja tindreu decidit el vostre vot. Si no és el cas, us facilitem l’enllaç a les Candidatures proclamades, del web Eleccions al Parlament de Catalunya 2010, que en aquesta convocatòria arriben als trenta-nou partits i coalicions, una xifra rècord des de la celebració dels primers comicis el 1980. D’altra banda, les eleccions en què es van presentar menys candidatures van ser les del 1995, on només en van concórrer catorze.

http://estatic.elpunt.cat/imatges/23/89/4x3/780_008_2389035_93f84356019be383f93eb3f6c7729955.jpgEntre les llistes de 2010 en trobareu de ben curioses: propostes dels més idealistes, dels més descontents, algunes fins i tot grotesques. Encapçalem aquest petit repàs de les candidatures minoritàries amb la Coordinadora Reusenca Independent (CORI). Ariel Santamaría (foto), el líder de la formació, va aconseguir certa notorietat fa uns anys en ser escollit regidor de Reus amb la seva provocadora disfressa del pitjor Elvis de Las Vegas. Ara ha decidit fet un pas endavant i ha aconseguit que el seu partit es presenti a les quatre circumscripcions.

Els noms d’alguns d’aquests partits són prou eloqüents i ens permeten conèixer fàcilment quines són les seves principals preocupacions. Així, tenim Escons en Blanc-Ciudadanos en Blanco (EB-CENB); el Partido de los Pensionistas en Acción (PDLPEA); Des de Baix; Pirates de Catalunya (PIRATA.CAT); el Partido Gay, Lésbico, Bisexual, Transexual y Heterosexual/Todos Somos Iguales (GLBTH/TSI); Pagesos per la Dignitat Rural Catalana (PDR.CAT); el Partit Família i Vida (PFyV); o Por Un Mundo Más Justo (PUM+J). També tenim forces regionalistes de fora de Catalunya, com ara el Partido Castellano (PCAS) o el Partido Aragonés (PAR). El PAR, que es presenta a la circumscripció de Lleida, pretén emular l’èxit del Partido Socialista Andaluz (PSA), el qual va aconseguir dos parlamentaris en la primera legislatura, convertint-se en l’únic partit regionalista que ha tingut representació fins ara.

Com gairebé sempre que s’apropen les eleccions, us recordem que a la biblioteca podeu consultar les monografies sobre partits polítics a la tercera planta (NBf5). Dins d’aquest epígraf trobareu les obres agrupades per països.