Avui us parlarem de l’exposició Darfur, imatges contra la impunitat, organitzada per Caja Mediterráneo i oberta al públic fins al 28 de novembre a la Sala 2 del Palau Robert (Passeig de Gràcia, núm. 107). La mostra recull vuitanta imatges dels reporters gràfics Lynsey Addario, Stanley Greene i Álvaro Ybarra Zavala que expliquen la catàstrofe humanitària, una de les pitjors de la història recent, que es viu a Darfur, regió situada l’extrem occidental del Sudan. Les fotografies dels camps de refugiats, dels poblats i dels campaments corresponen al període que va de l’agost de 2008 a l’abril de 2009.

Llegim en el web del Palau Robert:

Darfur és una regió situada a l’extrem occidental del Sudan que limita amb Líbia, el Txad i la República Centreafricana. Amb una superfície de 500.000 quilòmetres quadrats, concentra a la cinquena part de la població sudanesa. El conflicte que assola la zona es va iniciar el 2003 en aguditzar-se els arrelats enfrontaments entre la població negra africana i la d’origen àrab, principalment pel control dels escassos i cada vegada més insuficients recursos naturals.

Aquests enfrontaments han generat una crisi humanitària de grans proporcions: les Nacions Unides asseguren que més de 300.000 persones han mort a Darfur i almenys 2,7 milions de persones han estat forçades a abandonar les seves llars al llarg dels últims sis anys. La violència, les malalties i la fam associades al conflicte afecten en total a 4,7 milions de persones, la meitat de les quals són nens.

El conflicte de Darfur ha desfermat les alarmes de la comunitat internacional tant per les devastadores xifres com pels atacs especialment cruents que pateix la població civil: destrucció de poblats, assassinats, tortures, violacions sistemàtiques, robatori de bestiar i saquejos. Aquesta realitat obliga els habitants de la zona a refugiar-se en camps amuntegats i insalubres que ja ni tan sols gaudeixen de la protecció de les 13 organitzacions internacionals d’ajuda humanitària desplegades a la regió fins fa poc”.

L’exposició és gratuïta. L’horari és de dilluns a dissabte de 10 a 19 hores i diumenges i festius de 10 a 14.30 hores.

En el següent enllaç teniu citats diferents articles sobre Darfur, trobats a la Base de Dades de Sumaris del CBUC.