http://img.metro.co.uk/i/pix/2010/10/04/article-1286197824044-0B635286000005DC-346794_466x506.jpg“Que què fa un diputat federal? La veritat, no en tinc ni idea, però voti’m i li ho explico”, deia l’eslògan del candidat Francisco Everardo Oliveira Silva, popularment conegut a Brasil com Tiririca. Diumenge passat el pallasso Tiririca, amb més d’un milió de vots, es va convertir en el parlamentari amb més suport popular de les darreres eleccions legislatives celebrades al seu país. Tiririca, candidat a diputat federal, va aconseguir, amb la seva campanya basada en el desconeixement del funcionament de les institucions i en el descontent envers la tasca dels legisladors, el seu escó a la Cambra baixa per l’Estat de São Paulo. Dissortadament per al pallasso, l’acusació, per part de la Fiscalia, d’haver falsificat un document per demostrar que no és un analfabet (requisit que es demana als candidats sense cap grau d’escolaritat) pot complicar la seva incorporació a la Cambra. Tiririca disposa de deu dies per presentar la seva defensa. En cas contrari, l’aventura de l’humorista podria suposar-li cinc anys a la presó.

La notícia pot sobtar però de seguida ens venen a la ment els noms de més actors ficats en el món de la política. Clint Eastwood va ser nomenat alcalde de Carmel; Arnold Schwarzenegger és l’actual governador de Califòrnia; i Ronald Reagan va arribar, fins i tot, a presidir el país més poderós del món. De ben segur se us acudiran més exemples.

D’altra banda, diumenge també van ser elegits dos dels davanters que integraren la selecció brasilera que va aconseguir el Mundial de futbol de 1994, Romario i Bebeto, ara diputat federal i regional, respectivament, per Rio de Janeiro. De tota manera, deixem per al futur un post dedicat als esportistes dedicats a la política. Hi ha un munt, només cal fer una mica de memòria.