http://www.hydramedia.info/blogs/loperena/politica/santjordi1.jpg“Quan Carmen de Lirio va sortir a escena per primera vegada, el públic, posat dret, va començar a aplaudir. Pel que semblava, era un ídol popular -potser, va pensar l’Elvira, per l’assumpte del governador-, una artista molt estimada pel públic de Barcelona. Era una bellesa espaterrant, tenia uns ulls més verds que les fulles dels arbres a la primavera i en escena a penes es movia, al revés del que feien les segones vedets”.

La cita correspon a La casa del fanalet vermell, la primera novel.la de l’advocat Josep Maria Loperena (Alguaire, Lleida, 1938), dedicada, precisament, a la popular vedette del Paral.lel dels anys cinquanta i seixanta. L’obra, guardonada amb el IV Premi Joaquim Amat-Piniella, va ser publicada el 2004 per Columna i forma part, juntament amb Ulls de falcó, del que serà una tetralogia sobre la Barcelona de segona meitat del segle XX. Es tracta d’una història d’amor que barreja ficció i realitat (alguns dels personatges són Antoni Gutiérrez, Santiago Carrillo, Carlos Barral o Octavio Pérez-Vitoria) i ficció i que té com a teló de fons i part de la trama la vaga dels tramvies de març de 1951 i la vaga general que va seguir al boicot en protesta per la pujada dels bitllets.

Josep Maria Loperena, que va estudiar Filosofia i Lletres i Dret a la UB, va presidir durant cinc anys la Comissió de Drets Humans del Col.legi d’Advocats de Barcelona i fa anys que dirigeix un gabinet jurídic dedicat fonamentalment a la defensa dels treballadors. Va intervenir en els processos del cas Scala, de la caserna de Berga, de La Torna, de Lluís Llach contra el president Felipe González per l’adhesió d’Espanya a l’OTAN i va interposar una querella contra Aznar davant del Tribunal Penal de l’Haia per la participació espanyola en la guerra d’Iraq.

Ha col.laborat amb diferents diaris i a tertúlies televisives, ha escrit sobre Dret, assajos de teatre i és l’autor dels llibres El circo de la justicia : bufonada de togados y otras gentes de mal vivir (PGb1/130), El circo de la política : esperpento de politiqueros y otros próceres de quita y pon y Memoria de los otros : crónica cruel de los 50 años de paz.