http://www20.gencat.cat/docs/memorialdemocratic/03_Agenda/01_Actes/01_imatges/2010/Arxiu%20img/txetxens.jpgEl 8 de juliol es va inaugurar a l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, núm. 69) l’exposició fotogràfica comissariada per l’artista Maryvonne Arnaud Txetxens fora de la seva terra. La mostra, produïda pel Centre d’Histoire de la Résistance et de la Déportation de Lió, havia estat exposada abans al Museu de l’Exili (MUME) de la Jonquera.

L’exposició, que consta de 110 fotografies en les quals Arnaud retrata la societat txetxena després dels conflictes armats que ha patit des de l’any 1994, es podrà visitar gratuïtament a l’Espai Memorial Democràtic fins al 29 d’agost. La mostra combina imatges en blanc i negre de la devastada Grozni amb fotografies de 2008, en color, de la ciutat en reconstrucció. L’autora, fortament implicada en les estratègies de supervivència dels menys afavorits, ha treballat en les grans connurbacions del món, des de Johannesburg a Mèxic, i en els contextos urbans especialment desestructurats, com Txernòbil o Sarajevo. Els textos que acompanyen les instantànies són del rus Arkadi Bàbtxenko i del txetxtè Sultan Iatxurkaev. La mostra es pot visitar de dimarts a dissabte d’11 a 21 hores i diumenges de 10 a 14 hores.

Avui, a les 19 hores, l’Espai Memorial Democràtic acull una taula rodona sobre El nord del Caucàs i els interessos geopolítics internacionals. Hi participaran Francesc Serra, professor de Relacions internacionals i Política internacional europea de la UAB; Carlos Taibo, professor de Ciència política i de l’Administració de la Universidad Autónoma de Madrid; Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili; i Jordi Guixé, cap de Projectes i Espais de Memòria del Memorial Democràtic.