El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i la consellera de Justícia, Montserrat Tura, van presidir dilluns passat al Palau de la Generalitat l’acte institucional de commemoració del 50è aniversari de la Compilació del dret civil català, en el qual va intervenir, entre altres personalitats, la catedràtica de Dret civil de la UB i magistrada del Tribunal Suprem Encarna Roca. L’acte pretenia homenatjar els juristes que van integrar la comissió que redactà la que acabaria sent la Ley 40/1960, de 21 de julio, sobre Compilación del Derecho Civil Especial de Cataluña, la qual, segons llegim en el web del Departament de Justícia, “va salvar el nucli essencial del patrimoni normatiu català, constituït bàsicament pel dret de successions i el dret de família; va pal.liar la secular paralització de la facultat legislativa pròpia de Catalunya; va comportar el reconeixement i la revitalització de les nostres institucions de dret civil, i va facilitar-ne el coneixement, aplicació i ensenyament”.

El Decret de Nova Planta de 1716 va consolidar el dret de Castella com al dret comú de tota Espanya. Malgrat la defensa de les institucions civils pròpies durant el segle XIX, Catalunya no va recuperar la sobirania legislativa fins a la II República. Durant el franquisme es va derogar l’obra legislativa del Parlament de Catalunya i la jurisprudència del Tribunal de Cassació i es va restablir el dret existent abans de la promulgació de l’Estatut de 1932. El Congrés de Saragossa de 1946 va impulsar l’elaboració de les compilacions dels drets especials o forals. Després d’un llarg procés es va aprovar, el 1960, la Compilación de derecho civil de Cataluña.

Al web del Departament de Justícia teniu un especial sobre l’efemèride, on hi trobareu, a més de diversos enllaços d’interès, el calendari d’actes, un recull de publicacions i documentació sobre el tema o tretze vídeos en els quals diferents juristes (Ferran Badosa i Encarna Roca, entre d’altres) parlen de la Compilació (la teniu en paper a la quarta planta de la Biblioteca, amb la signatura (Rl(ESP.1)/L/1).

Si voleu aprofundir en el tema, entre el 21 i el 24 d’agost tindrà lloc El dret civil català cinquanta anys després de la Compilació del Dret civil especial de Catalunya, dintre del programa de cursos organitzats per la Universitat Catalana d’Estiu. El curs, coordinat per la professora de Dret civil de la UB Esperança Ginebra, comptarà amb la presència d’altres docents de la Facultat, com ara Ferran Badosa, Lídia Arnau, Elena Lauroba, Jaume Tarabal o Joan Marsal i estarà reconegut amb 1 crèdit de lliure elecció per als estudiants de la Llicenciatura de Dret i amb 15 hores de docència per als estudiants del Grau en Dret de la UB.