La setmana passada va arribar a la Biblioteca de Dret un exemplar del llibre República Democràtica del Congo : drets humans, conflictes i construcció/destrucció de l’Estat = La République Démocratique du Congo : les droits humains, les conflicts et la construction/destruction de l’État (MAl1/336), obra col.lectiva coordinada per Mbuyi Kabunda, professor de l’Institut Internacional dels Drets de l’Home d’Estrasburg i director de l’Observatori d’Estudis sobre les Realitats Socials Africanes de la Universitat Autónoma de MadridFundació Charles d’Anvers de Madrid, i per Toni Jiménez, coordinador de l’Observatori de Conflictes i Drets Humans de la Fundació Solidaritat UB. Entre els autors que col.laboren en aquesta obra hi trobem, a més de Toni Jiménez (La República Democràtica del Congo i la regió dels Grans Llacs d’Àfrica: entre la inestabilitat política i l’esperança), el professor de Dret internacional públic de la UB i director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya David Bondia (La situació dels drets humans a la República Democràtica del Congo: una dramàtica realitat) i l’alumne de la Facultat David Querol (foto, Els nens del carrer a Kinshasa). Llegim a la introducció del professor Kabunda:

“[…] Aquests autors recorden les escenes tràgiques de les que és o ha estat víctima aquest país al llarg de la seva història agitada i turmentada, des de la violència de l’època leopoldina i de la colonització paternalista belga, passant per les guerres postcolonials fins a les violacions massives dels drets humans i d’altres pràctiques dolentes de la política africana, d’altra banda gens esclarides a causa de la feblesa i la inconsistència de la classe política, donant una imatge de David contra Goliath. És a dir, “el punt feble de la regió”. La colònia “model” o la “més moderna de tota l’Àfrica intertropical”, amb una independència basada en la precipitació, és avui dia la burla de tot el món, en particular dels països veïns, formats a partir de terra conquerida.

[…] En definitiva, un escenari no gaire afavoridor per als drets humans i sense adoptar una actitud de donants de lliçons de drets de l’home. Per això, convé no relegar a un segon pla el progrés obtingut en la lluita contra la dominació estrangera, els esforços per a la resolució dels conflictes interns i la resistència enfront a les humiliacions infringides pels països veïns pel fet de la presència de les seves tropes sobre territori congolès. L’única preocupació dels autors d’aquest llibre és la seva contribució intel.lectual a la posada en marxa del renaixement d’un Congo democràtic i pròsper. El camí és llarg i ple de trampes i coneixerà, pot ser, retrocessos obligatoris començant per la resolució de contradiccions pròpies i internes per superar la malaltia de la joventut i els debats infructuosos del passat per un major pragmatisme. El poble congolès té les virtuts i les capacitats. El temps de la distracció és ja només història, d’aquesta història que s’accelera amb el context de la globalització”.

Podeu consultar el llibre en català en format pdf en el següent enllaç.