La productora Paral.lel 40 porta a les pantalles de més de quaranta ciutats una proposta de cinema documental cada mes sota el marc d’El documental del mes. El mes de maig presenta The Queen and I, de la directora Nahid Persson Sarvestani, documental de 90 minuts de durada, estrenat el 2008 coincidint amb el 30è aniversari de la Revolució Islàmica a l’Iran. Llegim en el web d’El documental del mes:

THE QUEEN AND I. Què tenen en comú l’exreina de l’Iran i una exrevolucionària comunista?

Després de 30 anys a l’exili per haver participat en la Revolució Islàmica per enderrocar el règim monàrquic del Xa de l’Iran, la cineasta iranianosueca Nahid Persson Sarvestani torna al seu país d’origen de visita i decideix enfrontar-se al repte de fer una nova pel.lícula centrada en Farah Diba, la viuda del Xa.

L’exreina rep a la Nahid en la seva vida però aviat descobreix el paper que va tenir la cineasta en la Revolució i comença a sospitar sobre les seves intencions. La gravació s’atura, però després de pocs mesos, la Nahid torna a guanyar-se la confiança de la reina. La cineasta haurà de confrontar la Farah Diba amb els defectes del règim del seu marit, sense posar en perill la pel.lícula.

En el procés de gravar l’antagonista del seu passat revolucionari, Nahid i la reina emprenen un viatge imprevisible a través del qual dues dones a l’exili descobreixen que tenen més en comú del que mai no haurien arribat a imaginar”.

El documental (vegeu el tràiler) es projectarà subtitulat al català demà a la Filmoteca de Catalunya (19.30 hores); als Cinemes Méliès (20.30 hores); als Cinemes Alexandra (22 hores i, a partir del divendres 7, consulteu la cartellera); i als Cinemes Verdi Park (22.30 hores). També es podrà veure al Centre Parroquial de Sarrià el divendres 14 i el dimecres 26, a les 20.30 hores. Consulteu altres sales i horaris en el següent enllaç.