http://www.legaltoday.com/files/Image/colaboradores/m-angeles-parra-lucan-ficha.jpgEl proper dijous, 29 d’abril, el Projecte de recerca DER2008-03992/JURI (MICINN), que encapçala el Dr. Ferran Badosa, organitza al Saló de Graus de la Facultat de Dret de la UB una Jornada sobre concurs del deutor i ineficàcia dels negocis.

PROGRAMA

  • 12.15 hores. La acción rescisoria concursal de las garantías reales (a càrrec de José Ramón García Vicente, professor titular de Dret civil de la Universidad de Salamanca)
  • 13.00 hores. La compatibilidad de la rescisoria concursal con otras acciones de impugnación de actos y contratos (a càrrec de María Ángeles Parra Lucán, catedràtica de Dret civil de la Universidad de Zaragoza)
  • 13.45 hores. Debat

Històricament, la insolvència dels comerciants (avui empresaris) comportava que entressin en fallida, mentre que els no comerciants entraven en situació de concurs de creditors. El 2003 es va unificar la regulació de tots dos supòsits, adoptant la denominació de l’insolvent civil (Ley 22/2003, de 9 de julio, Concursal i Ley Orgánica 8/2003, de 9 de julio, para la Reforma Concursal, por la que se modifica la Ley Orgánica 6/1985, de 1 de julio, del Poder Judicial). En un moment en qual s’han generalitzat els concursos, s’ha reformat mitjançant el Real Decreto-ley 3/2009, de 27 de marzo, de medidas urgentes en materia tributaria, financiera y concursal ante la evolución de la situación económica.

Per què se li diu concurs de creditors? Quan hi ha més deutes que no béns amb què pagar-los hi ha dues solucions: que només cobrin els més ràpids o bé reunir tots els creditors (tots els creditors concorren), ordenar els crèdits segons les preferències per al cobrament, i fer que els que no tinguin cap privilegi (un crèdit garantit amb hipoteca o penyora) es reparteixin l’actiu de l’insolvent.

En el següent enllaç podeu consultar els títols de tots els llibres del CRAI de la UB classifcats amb la matèria Dret concursal. A la nostra biblioteca els trobareu a la quarta planta, dins dels diferents epígrafs que integren l’apartat Sk (Fallida. Dret concursal).