Un grup de joves de Myanmar podrien ser torturats i empresonats de per vida per captar amb les seves càmeres la realitat que viu el seu país sota la dictadura de la Junta Militar. El director del documental Burma VJ, Anders Østergaard, ens acosta als videoperiodistes (VJ) de l’antiga Birmània, que insisteixen a mantenir el flux de notícies des del seu aïllat país. Armats amb petites càmeres de mà realitzen els seus reportatges secrets. El material és tret del país d’amagat i emès via satèl·lit.

En Joshua, de 27 anys, es converteix en el líder tàctic d’un grup de reporters, quan els monjos budistes encapçalaven un alçament massiu el setembre de 2007. Els equips de televisió estrangers són exclosos del país, de manera que depèn d’en Joshua i del seu equip mantenir la revolució viva a les pantalles de televisió d’arreu del món. A mesura que el servei d’intel·ligència del govern s’adona del poder de la càmera, els VJ es converteixen en el seu principal objectiu. Aquest documental ha estat nominat a l’Oscar en la darrera edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood.

La pel·lícula es projectarà demà a diferents sales de Barcelona en el context del cicle El documental del mes. A la Filmoteca (Av. de Sarrià, 33)  les sessions seran demà dijous a les 19.30 i diumenge a les 22 hores (2,70 euros).