Comença la Setmana Santa i la biblioteca romandrà tancada fins al proper dimarts. Creences religioses al marge, l’alliberament de Barrabàs a petició popular i la posterior crucifixió de Jesús són dos dels episodis més coneguts del Nou Testament. Seguint la tradició, ahir va ser alliberat per la Cofradía de Nuestro Padre Jesús El Rico J.P.G., un agent d’assegurances condemnat el 2001 per l’Audiència Provincial de Màlaga per estafar quaranta mil euros fa disset anys. La presó d’Alhaurín de la Torre va proposar per a l’indult els noms de tres reclusos al Ministeri de Justícia. El BOE va publicar dimecres passat la concessió de l’indult, aprovada pel Consell de Ministres, a J.P.G., el qual ja havia retornat els diners als ciutadans estafats. L’agent d’assegurances havia passat tres mesos a la presó dels tres anys i mig que havia de complir privat de llibertat.

El Consell de Ministres manté la tradició anual d’indultar un reclús en virtut d’una pragmàtica reial de Carles III després d’una epidèmia de pesta que va assolar la ciutat de Màlaga el 1759. La Setmana Santa es va suspendre llavors i els presos van demanar a les autoritats permís per treure la imatge del natzarè de la qual es declaraven devots. No el van obtenir i es van haver d’amotinar per portar a terme el seu piadós objectiu. Un cop passejada la imatge van retornar a la presó i l’epidèmia, diuen, va remetre repentinament. La tradició només s’ha interromput durant la invasió napoleònica, les guerres i revolucions del XIX i la Guerra Civil.

També han estat indultats presos per la Cofradía de Jesús Resucitado y María Santísima de la Asunción, de Nerja, i per l’Hermandad y Cofradía de Nazarenos del Santísimo Cristo del Amor María Santísima de la Caridad y San Juan Evangelista, de Marbella. Igualment s’han indultat presos a València, Elx, Terol, Saragossa, Salamanca, Oviedo, Palència, Logronyo, Lleó, Valladolid, Santander, Gran Canària, Ceuta o Melilla.

En el següent enllaç hi trobareu títols sobre l’indult a les biblioteques del CRAI. A la nostra biblioteca els teniu a les signatures que comencen amb Qd13 (Teoria de la pena: substitutius penals, penes alternatives) i Qd22 (Teoria de la pena: causes de l’extinció o condonació de la pena. Extinció de la responsabilitat criminal).