http://blogs.e-rockford.com/applesauce/files/2010/01/bin-laden.jpgLa cèlebre llista de l’FBI dels deu criminals més buscats va complir la setmana passada seixanta anys. Dels 494 lladres de bancs, estafadors, mafiosos, narcotraficants, assassins, terroristes, etc. que han tingut el dubtós honor de sortir a la llista, 463 van ser finalment atrapats gràcies, en molts casos, a la cooperació ciutadana. Actualment, l’Oficina Federal recompensa amb un mínim de 100.000 dòlars (gairebé 73.000 euros) les pistes aportades pels ciutadans. La quantia depèn, lògicament, de la perillositat del pròfug i del temps que porti entre els més buscats.

Un periodista de l’International News Service va demanar el 1949 al director de l’FBI, John Edgar Hoover, una relació dels delinqüents més perillosos. El reportatge publicat sobre els pròfugs va ser tan ben rebut pel públic que Hoover va anunciar el 14 de març de l’any següent la creació de la llista, encapçalada llavors per Thomas Holden. “L’arma més efectiva contra el crim és la cooperació (…), els esforços de totes les agències de la llei amb el suport i la comprensió de tota la població estatunidenca”, va afirmar. Mèxic i Canadà són els països que més han contribuït a la localització i detenció dels pròfugs.

A l’hora de confeccionar el rànquing, l’FBI valora la perillositat del criminal i si la publicitat contribuirà o no a la seva detenció. Ossama Bin Laden encapçala la llista, en la qual hi figuren, també, quatre nord-americans, quatre delinqüents d’origen hispà i un mafiós ucraïnès. El nom del famós psicòpata Ted Bundy o el de l’assassí de Martin Luther King, James Earl Ray, van ser inclosos en el seu moment a la llista, a la qual només s’han incorporat vuit dones des de la seva creació.