http://www.defensacentral.com/userfiles/2009/May_09/imago00465130m%20guardiola%20brescia_ampliada.jpgFa uns dos anys i mig vam presentar-vos en aquest bloc el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), en referència a la resolució que va permetre al murcià Alejandro Valverde disputar el campionat del món en ruta de ciclisme. Dimarts aquest organisme va confirmar la suspensió del ciclista durant dos anys i Valverde no podrà disputar cap competició esportiva que se celebri a Itàlia. La resolució del TAS confirma la inhabilitació que el Comitè Olímpic Italià (CONI) l’havia imposat per la seva presumpta implicació en l’anomenada Operación Puerto.

Valverde no és el primer esportista espanyol imputat pel CONI per la seva participació en una trama de dopatge. Sense anar més lluny, Josep Guardiola, recentment guanyador del premi Català de l’Any 2009, va ser condemnat l’any 2001 a quatre mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 50.000 euros per un suposat doble positiu de nandronola quan disputava la Sèrie A italiana amb el Brescia. Posteriorment va ser absolt pel Tribunal d’Apel.lació de Brescia l’any 2007 i per la Cort de Justícia Federal de la Federació Italiana de Futbol (FIGC) el maig de 2009 (un breu resum del cas a El País).

A la nostra biblioteca podeu trobar documents relacionats amb el dopatge a diverses seccions: Dret de l’esport (Ov20), Dret penal. Delictes contra la seguretat col.lectiva (Qf21) i revistes d’esport. Alguns títols: Dopaje, fraude y abuso en el deporte (Qf21/131), d’Esteve Bosch Capdevila i Mª Teresa Franquet Sugrañes; El delito de dopaje (Qf21/129), d’Emilio Cortés Bechiarelli; Legislación sobre dopaje (Ov20/L/8); El dopaje en el deporte : un intento de elaborar una visión sosegada y constructiva (Ov20/39), d’Alberto Palomar Olmeda; Civitas. Revista española de derecho deportivo (HEM IV-59).