De vegades passa que treballeu en temes tan concrets que no en teniu prou amb el fons de la nostra biblioteca i heu de consultar les col.leccions d’altres centres. Avui us parlarem una mica de la Biblioteca Pública Arús, de Barcelona, un centre de recerca d’accés públic especialitzat en moviments socials contemporanis (moviment obrer, anarquisme i maçoneria) i en documentació del segle XIX i principis del XX. Per facilitar la difusió del fons, uns 69000 volums, i dels temes en els quals s’ha especialitzat la institució, la biblioteca organitza conferències, cursos, seminaris, etc.

Llegim en el seu web que per a l’estudi, “només és necessari mostrar el carnet de qualsevol universitat en què s’estigui matriculat”. També us podeu fer el carnet de lector, vàlid per a tres anys, l’import del qual és de 20 euros. La biblioteca obre dilluns, dimecres i divendres de 9.30 a 15 hores i dimarts i dijous de 16 a 21 hores.


L’edifici n’és un valor afegit i mereix un comentari en aquesta breu aproximació a la Biblioteca Pública Arús. Les sales carregades de llibres conserven la decoració vuitcentista original i l’ambient que es respira a la institució és “de serenor i misteri alhora”. Va ser fundada el 1895 complint la darrera voluntat de Rossend Arús i Arderiu (1845-1891) per Valentí Almirall i Antoni Farnés, marmessors i hereus de confiança del filàntrop, amb el propòsit d’instruir les classes més humils i el poble treballador. El tancament de la biblioteca entre 1939 i 1967 va permetre que el fons original s’hagi conservat gairebé intacte. La col.lecció s’ha vist enriquida durant els més de cent anys d’història del centre amb les donacions de personatges il.lustres com ara Apel.les Mestres, Víctor Balaguer o Joaquim Miret, entre d’altres. Si voleu conèixer més a fons la col.lecció de la Biblioteca Pública Arús, on trobareu monografies actuals, premsa obrera i anarquista, manuscrits i incunables, consulteu el seu web.

Biblioteca Pública Arús
Passeig de Sant Joan, 26 pral.
Tel. 93 2322404