http://valentin-corpus.blogspot.es/img/Figueras.jpegL’augment de l’abstencionisme i els índexs de popularitat dels nostres polítics, cada cop més baixos segons les enquestes, ens confirmen que la política no viu un dels seus millors moments. Diumenge passat el notari, columnista i tertulià Juan José López Burniol va arribar més lluny i fins i tot va qualificar d’exemple, en un article de premsa, la dimissió d’Estanislau Figueras, primer president del Poder Executiu de la Primera República. Alguna cosa falla, doncs, a la nostra classe política si l’exemple a seguir és el polític que dimiteix. “Senyors, ja no aguanto més. Els seré franc: estic fins als collons de tots nosaltres!”, sembla que va dir en català un bon dia en el Consell de Ministres, segons l’autor de l’article. I va agafar el tren i va marxar a París.

L’advocat barceloní Estanislau Figueras i de Moragas (1819-1882) fou membre del partit progressista i, posteriorment, del partit democràtic. El 12 de febrer de 1873 va ser nomenat president de la Primera República i pocs dies després hagué enfrontar-se a la crisi provocada pels radicals i a la proclamació de l’estat català a Barcelona el 8 de març. Després de la Restauració imposada pel cop d’estat del general Manuel Pavía abandonà la política activa, malgrat l’intent de creació el 1880 d’un Partit Republicà Federal Orgànic, contrari al federalisme pactista de Francesc Pi i Margall, amb el qual va compartir l’ideal de la república federal.

A la Biblioteca de Dret trobareu diferents treballs sobre la Primera República, com ara Historia político-parlamentaria de la República de 1873 (NBc5(ESP)/15), de Juan Ferrando Badía; La I República : el trasfondo de una revolución fallida (NBc5(ESP)/62), de Juan Antonio Lacomba; La Primera República : reformismo y revolución social (NBc5(ESP)/46), de José Luis Catalinas i Javier Echenagusia; La República Federal en España : Pi y Margall y el movimiento republicano federal, 1868-74 (NBc5(ESP)/67), de C.A.M. Hennessy; i La Revolución de 1868 y la I República (NBc5(ESP)/22), de María Victoria López-Cordón.