L’organització d’estudiants d’ideologia nacionalista catalana FNEC va ser fundada a Barcelona l’any 1932. Vinculada ideològicament a Estat Català i a Esquerra Republicana de Catalunya, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya va néixer d’una majoria de grups de la Federació Universitària Escolar (FUE) i d’elements de l’Associació d’Estudiants Catòlics. Entre els anys 1946 i 1963 va ser el sindicat democràtic clandestí dels estudiants catalans. La fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la UB (SDEUB) el 1965 va suposar la seva desaparició fins a l’any 1986, any que hom reconstruí la FNEC com a associació d’estudiants universitaris nacionalistes de Catalunya.

Josep Vicenç Foix, nomenat a president d’honor de la FNEC en el congrés constituent de 1986, va dir que “la universitat catalana a més d’esdevenir referent de modernitat i de qualitat ha de convertir-se també en la principal impulsora de la cultura i la identitat catalanes. La funció de la FNEC, en la mesura de les seves possibilitats, és fer que els estudiants, ultra estudiar, esdevinguin partíceps d’allò que suposa la revitalització de la nostra cultura i l’elevació social i política del país”.

En el web de l’associació hi trobareu notícies relacionades amb les seves activitats, documents i diferents materials de les campanyes promogudes per la FNEC, etc. La seu de l’organització a Dret es troba al Local 2, al costat de la copisteria.