http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Manuel_Godoy_por_Bayeu.jpgFrancisco Merchán Bravo, professor titular jubilat de la Universitat de Barcelona, és l’autor del llibre del qual us parlarem avui, Tertulia godoyesca : ¿mereció acabar tan desvalido el valido de Carlos IV? (Jf11/226). El Dr. Merchán, professor, entre d’altres, de l’assignatura Administració de recursos humans d’Administració i Direcció d’Empreses, parla amb un estil senzill i proper (de tertúlia, com diu el títol, però amb gran rigor documental) del personatge i de la confiscació dels béns de Godoy el 1873, de la qual aporta una rigorosa interpretació econòmica i jurídica.

El guàrdia de corps Manuel de Godoy y Álvarez de Faria (1767-1851) va protagonitzar una ràpida carrera que el va portar, fruit de la seva amistat amb la futura reina Maria Lluïsa, a substituir Aranda com a primer ministre de Carles IV el 1792. Es fa difícil resumir la vida de Godoy, intensa com la del país, en unes poques línies. Una vida marcada per la guerra contra França, primer, per la posterior aliança amb els francesos contra Anglaterra, per la guerra contra Portugal, per la desamortització batejada amb el seu nom, pel seu parentesc amb la família real després de casar-se amb Maria Teresa de Borbó, comtessa de Chinchón, o pel seu enfrontament amb el futur Ferran VII. Us recomanem fer una ullada, per exemple, a l’article que li dedica la Gran Enciclopèdia Catalana abans d’endinsar-vos en la Tertulia godoyesca o, és clar, llegir les seves Memorias per aprofundir en el personatge.

Altres obres de Francisco Merchán a la UB: Recursos humanos, Gestión de nóminas, IRPF y seguros sociales, Manual práctico : nóminas, seguridad social, I.R.P.F. i Génesis de la normativa socio-laboral española i El taylorismo en Cataluña, en la década de los sesenta (T/Z/29).

Agraïm l’autor la donació del llibre.