Haka és el nom que reben les danses tradicionals maoris. Els All Blacks, la selecció de rugbi neozelandesa, han fet seva la haka Ka mate, una dansa guerrera de gairebé dos-cents anys d’antiguitat, la qual executen abans de començar els seus partits. També la practiquen els equips de Tonga, Fiji i Samoa. El 2005 van introduir la Kapa o Pango, una haka creada expressament per als All Blacks, equip campió del món el 1987 i sotscampió el 1995, amb referències directes al rugbi. Podeu llegir la lletra d’ambdues danses i la seva traducció al castellà en el següent enllaç.

El govern de Nova Zelanda tracta de compensar els maoris pels abusos comesos pels colons britànics des del segle XIX i per això va cedir l’any passat, a més d’una indemnització consistent en terres i uns 64 milions de dòlars americans, els drets de propietat intel.lectual de la haka Ka Mate als Ngati Toa per protegir-la de qualsevol explotació comercial. La dansa va ser creada per un antic cabdill que va aconseguir fugir dels seus enemics. Feia deu anys que la tribu reclamava registrar la marca de la seva dansa, la qual ja no podrà ser utilitzada sense permís, com havia passat fins ara. De fet, la reclamació dels Ngati Toa es va fonamentar en l’ús inadequat de la haka en un anunci de la FIAT i en un altre d’una pastisseria.

Us recordem un cop més que els llibres sobre propietat intel.lectual es troben a la quarta planta, dins de l’epígraf Sm. Les subdivisions Sm5 i Sm11 corresponen, respectivament, a les obres que tracten els drets d’autor i a les obres que parlen del dret d’imatge i la seva comercialització.