Avui també comptem, igual que dilluns, amb cares somrients, les dels alumnes que gaudeixen de l’aperitiu que va tancar els actes de la cerimònia de graduació que va tenir lloc dijous passat. Agraïm a aquests quatre llicenciats que ens permetessin utilitzar la seva imatge al bloc per tal de poder explicar-vos el significat de la banda vermella, anomenada beca, que llueixen a la fotografia.

La beca prové d’una llarga tradició universitària que, segons algunes fonts, derivaria de la vestimenta eclesiàstica i que va ser adoptada a les universitats catòliques com un distingit signe acadèmic. D’altres fonts destaquen que aquesta peça identificava els alumnes dels col·legis majors en el decurs dels seus estudis. Actualment la imposició de beques forma part del protocol de l’acte de graduació.

I per què vermella? El color identifica l’estudi universitari gràcies a una codificació que és tan antiga com la pròpia universitat. La tradició es va regular en la següent classificació cromàtica: vermell pel Dret, blau clar per les Ciències, blau fosc per les  Lletres i groc per la Medicina. Ja us podeu imaginar que amb la proliferació de titulacions universitàries es va anar esgotant la paleta de colors.

Hem de respectar les tradicions o s’han convertit en símbols irrellevants? De la part a favor de la tradició trobareu a l’Asociación para el estudio del protocolo universitario, els membres de la qual han elaborat diferents documents sota l’apartat Colores de trajes académicos en las universidades españolas, on ofereixen un annex amb la proposta de normalització dels colors corresponents a cada titulació. Vermell per Dret i Criminologia, taronja per Ciències polítiques i de l’administració i Gestió i administració pública. Bé, amb o sense beca, moltes felicitats als nous graduats!