http://baxtalo.files.wordpress.com/2009/06/nena_pension_viudedad21.jpgLa setmana passada la premsa es va fer ressò d’una sentència del Tribunal Europeu dels Drets de l’Home (TEDH) d’Estrasburg que condemnava Espanya a indemnitzar amb més de 75.000 euros a María Luisa Muñoz Díaz, la Nena, per haver-li negat la pensió de viduïtat des de 2000, data en la qual va morir el seu marit. El Tribunal va considerar que la dona havia estat objecte de discriminació fonamentada en la seva ètnia, ja que l’Administració s’havia negat a reconèixer durant aquests anys el casament de la parella el 1971 pel ritu gitano, unió que mai va ser inscrita en el Registre Civil.

Segons el Tribunal (integrat, entre d’altres, per Luis López Guerra, coautor del sol.licitadíssim manual Derecho constitucional (NA/M/DER)), Espanya va vulnerar l’article 14, el qual prohibeix la discriminació per raó de l’ètnia, i el Protocol número 1 de la Convenció Europea dels Drets de l’Home. El Jutjat Social 12 de Madrid ja havia donat la raó a María Luisa Muñoz però l’Institut Nacional de la Seguretat Social va guanyar el recurs presentat davant el Tribunal Superior de Madrid, decisió que va ser confirmada després pel Tribunal Constitucional i que va obligar la vídua a arribar a Estrasburg.

Podeu llegir la sentència del TEDH en anglès i en francès en la base de dades HUDOC, de la qual us vam parlar fa un any i mig. El text de la sentència 69/2007, de 16 d’abril, de la Sala Primera del Tribunal Constitucional la podeu obtenir en la base de dades Westlaw Aranzadi. Sobre aquesta resolució Westlaw recomana els articles Matrimonio gitano y devengo de pensión de viudedad, d’Ángel Arias Domínguez (Aranzadi Social num. 10/2007 paraf. 35/2007); Matrimonio religioso y protección a la familia: pensión de viudedad, de Margarita Apilluelo Martín (Aranzadi Social num. 9/2009 paraf. 29/2009); i Balsani paya ta respirincha corballé zincaló sar jové chorreles (Justicia paya y viuda de matrimonio gitano con seis hijos), de Bernardo García Rodríguez (Aranzadi Social num. 7/2008 – 8/2008). Trobareu la revista Aranzadi Social a l’Hemeroteca de Dret (OR-6/7 bis).