Els organitzadors de Miniput s’han proposat respondre al mig somriure cínic que no podem evitar quan sentim les paraules televisió i qualitat juntes. Fa 15 anys que la Universitat Pompeu Fabra i Televisió de Catalunya organitzen aquesta mostra per posar de manifest que hi ha projectes televisius que van per les vies del compromís amb les nostres pròpies realitats i l’experimentació de nous formats. I, és clar, la política, el dret i la criminologia són matèries imprescindibles si el que es vol es compromís amb la realitat. Per tant, us proposem que demà dissabte us uniu als professionals de la televisió i aneu a veure alguna de les propostes de la mostra, on trobareu programes tan interessants com aquests que hem seleccionat:

11.30 – Chicago 10 (Estats Units, 120′, 2008, documental, docudrama animat) [tràiler]
Com explicar la història sense imatges? Aquesta fantàstica peça tracta de la Convenció Nacional Democràtica de 1968 a Chicago i el judici que es va fer per la suposada “conspiració” a la gent que va participar en aquelles manifestacions contra la guerra del Vietnam. Les imatges de les manifestacions van ser emeses per televisió per a una audiència de més de cinquanta milions de persones; però dels judicis no se’n sap quasi res. El director reconstrueix amb animació aquelles escenes per tal de, segons va dir, mentalitzar la gent sobre el dret que tenen per exercir els seus drets constitucionals a través de recuperar una història de fa més de cinquanta anys per a les noves generacions.

14.00 – Nothing to lose (Holanda, 90′, 2008, ficció-drama) [tràiler]
Johan és considerat fora de tractament psiquiàtric i és destinat a romandre en una unitat de TBS Facility Services Group per a la resta de la seva vida. Tanmateix, en Johan considera que és innocent de l’assassinat de la seva germana petita, pel qual ha estat condemnat. Ja que ningú no el creu, en Johan evita provar la seva innocència. Va a la recerca de la seva mare, que ha refusat de testificar davant la cort i que s’ha allunyat d’ell. En Johan està convençut que la seva mare és la clau per a la seva reinserció en la vida normal. Aviat la policia anirà darrere d’ell. Per fugir de la justícia Johan pren un hostatge. Quin serà el final del pobre Sísif?

17.00 – Unseen (Rússia, 28′, 2008, documental)
Un dels últims grans esdeveniments de Rússia va ser la trobada del G-8 de Sant Petersburg el juliol del 2007. Durant aquells tres dies calorosos a terres Bàltiques, enmig del confort i la seguretat desplegats, els dirigents del poder mundial es reunien per discutir els problemes de la humanitat. Durant aquest període la vida de la gent normal del carrer no semblava tan confortable, ja que patrulles de militars envaïen i tallaven els carrers, controlaven passaports, i els helicòpters sobrevolaven la ciutat com si estigués en flames. Tots els ingredients feien pensar que la ciutat estava assetjada. Malauradament, el cementiri estava ubicat en el lloc de la reunió, cosa que va fer que restés tancat durant l’estada dels caps de govern de les majors potències mundials. Unseen arribarà fins al cor de la trobada, fins a la pell de cada dirigent, i el silenci del seu director, la discreció de la càmera, parlaran molt més que totes les notes de premsa publicades als mitjans quotidians; seran el testimoni vigent de què passa a les arques del palau grotesc.

17.45 – Gaza/SderotLife in Spite of Everything (França, 2008, documental-web) [vegeu el post que li va dedicar el Bloc de dret]
ARTE France i una sèrie de productores palestines i israelianes presenten un interessantíssim i arriscat documental-web. Durant un període de dos mesos es van fer vídeos a Gaza (Palestina) i a Sderot (Israel) i es van anar penjant diàriament a la xarxa. Aquestes minipel·lícules de dos minuts demostren els problemes, els somnis i les esperances dels seus habitants: estudiants, perruqueres, conductors d’ambulància, músics…, separats només per pocs quilòmetres i vivint cadascú la seva vida. Un acostament sense filtres, només el del pudor personal, de la mà de la mateixa gent que viu la Història d’un dels setges més llargs dels nostres temps.

19.20 – The verdict (Finlàndia, 28′, 2008, TV)
The verdict és un programa d’entreteniment produït per la Finnish Broadcasting Company-YLE. Busca aquells culpables que ocasionen problemes a la societat. En el programa, polítics i altra gent de la classe dominant són acusats de prendre decisions equivocades; però les seves accions també són defensades amb passió. El programa estableix un judici equilibrat, tot i que acaba sent el malson dels polítics, la seva cort virtual. La part perdedora del judici pot apel·lar el veredicte i reenviar-lo a l’últim nivell, al més terrible dels jutges, a l’audiència.

20.00 – My blood is red like yours (Israel, 52′, 2008, docudrama i documental)
Tal com ja va fer en la seva sèrie Land of the Settlers, Chaim Yavin ens convida a viatjar amb la seva càmera, aquest cop a través d’israelians àrabs. En la sèrie, composta per cinc episodis, parla amb jueus i àrabs. My blood is red like yours és el primer episodi, i en ell desemmascara la discriminació que els àrabs pateixen en cada camp: economia, educació, propietat de terres i treball. En el segon episodi, Land of the Negev, tracta amb la població israeliana beduïna, que d’una banda testimonia la destrucció diària de pobles desconeguts i, d’una altra banda, viu o pateix un ràpid procés de modernització.

Miniput tindrà lloc demà 5 de desembre de 9 a 22 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre, 5). L’entrada és gratuïta, però recomanen omplir aquesta butlleta d’inscripció i enviar-la per correu electrònic a miniput@upf.edu durant el dia d’avui.