Dilluns passat va començar el congrés internacional VI Jornades de Filosofia política, sobre ciutadania i globalització, organitzat pel Seminari de Filosofia política de la Universitat de Barcelona. Llegim al programa:

“Las VI Jornadas de Filosofía Política tienen como objetivo analizar críticamente el concepto de ciudadanía en el contexto de la globalización. La concepción tradicional de la ciudadanía, heredera de las revoluciones inglesa, norteamericana y francesa, así como de las contrarrevoluciones y los movimientos emancipadores derrotados, está estrechamente relacionada con la pertenencia a una comunidad política determinada que garantice el acceso a un conjunto de derechos políticos, civiles, sociales y económicos. No obstante, los movimientos demográficos de las últimas décadas, el multiculturalismo, la progresiva desafección política de los ciudadanos de las democracias consolidadas, el incremento de las desigualdades sociales a nivel mundial, las transformaciones jurídico-políticas y las nuevas relaciones de poder, así como la tendencia a la inflación de derechos emergentes durante los últimos decenios han puesto en cuestión tanto las conquistas sociales y civiles de las distintas generaciones de derechos como la eficacia política de la ciudadanía para seguir garantizando el bienestar de los individuos y la estabilidad de las comunidades políticas”.

Les comunicacions, que properament es podran consultar al web de les jornades i seran publicades a Astrolabio : revista internacional de filosofía, tractaran sobre globalització, cosmopolitisme i laïcisme; globalització, Unió Europea i drets socials; globalització, justícia i tolerància; globalització, democràcia i sobirania; i globalització, pluralisme i migracions. Encara hi sou a temps d’assistir a algunes de les ponències dels professors de la Facultat de Dret. Concretament demà a la tarda, de 16.30 a 18 hores, Xavier Pedrol donarà la rèplica a Acílio da Silva Estanqueiro Rocha, de la Universidade do Minho, el qual parlarà d’A cidadania europeia: perspectivas da prospectiva; i Joan Lara Amat y León ho farà a la ponència de Gerardo Pisarello, el qual presentarà, a les 18.30 horesEl constitucionalismo social frente a la crisis: una lectura republicano-democrática. Ambdues xerrades tindran lloc a la Sala Gran del quart pis de la Facultat de Filosofia de la UB (c. Montealegre, núm. 6). Podeu consultar el programa i el text de les diferents comunicacions al web de les jornades. També trobareu al web la informació relativa a les jornades d’anys anteriors.

L’accés a les sessions, que es perllongaran fins al 27 de novembre, és lliure.