L’Instituto Internacional de Sociología Jurídica (IISJ) va ser fundat el 1988. Es tracta d’una institució molt activa que organitza diferents cursos i reunions científiques, a més del màster de Sociologia jurídica, màster oficial de la Universitat del País Basc. L’institut també porta a terme una important tasca de difusió del coneixement amb la publicació de dues col.leccions: Oñati international series in law and society (Hart) i Colección Oñati: derecho y sociedad (Dykinson). Trobareu molts dels títols editats per la institució a la nostra biblioteca.

http://lh3.ggpht.com/_B3DsxcttDHI/ShVk-WqMjPI/AAAAAAAABsk/bdFXWXPOy1s/IMGP0066.JPGLa seu de l’institut és un edifici renaixentista de 1543, donació de la Diputació de Guipúscoa, que es troba al cor del centre històric d’Oñati i que va ser des de la seva fundació fins al 1901, la universitat d’estudis jurídics. Avui acull les aules i diferents aules de reunions, la biblioteca i oficines administratives. La seva biblioteca socio-jurídica és una de les més importants d’Europa.

Paga la pena parlar una mica d’aquest edifici, la Universitat Sancti Spiritus, concebuda pel bisbe Rodrigo Sánchez de Mercado per formar lletrats d’Oñati i de tot el País Basc. De fet, va ser durant segles la única universitat del País Basc. Oñati, vil.la guipuscoana d’origen medieval d’uns onze mil habitants, va ser definida per la seva bellesa i monumentalitat com “la Toledo basca” pel pintor Ignacio Zuloaga. Hi ha nombrosos exemples d’arquitectura gòtica, renaixentista i barroca i, per sobre de tots ells, destaca la Universitat Sancti Spiritus.

http://farm4.static.flickr.com/3042/2849977497_a57e510183.jpgA la façana principal de la universitat trobem elements inspirats en el convent de las Dueñas de Salamanca i en el col.legi de la Santa Cruz de Valladolid i un assortit de màrtirs, virtuts, guerrers, sants i gàrgoles de tradició gòtica harmònicament combinats amb la representació d’Hèrcules portant a terme els seus famosos treballs. També mereixen especial atenció el claustre, de doble arc, la decoració mudèjar dels sostres i el retaule plateresc de la capella. En definitiva, un edifici que provoca sana enveja, fins i tot a nosaltres, que ens trobem a una seu privilegiada.

Si us interessa el tema, us recomanem l’obra de Montserrat Fornells Angelats La Universidad de Oñati y el Renacimiento, publicada per la Diputació de Guipúscoa el 1995 i que trobareu a la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història.