Open Acess WeekSeguint la iniciativa del 2008 amb el dia de l’accés obert Open Access Day, enguany, del 19 al 23 d’octubre se celebra la I Setmana Internacional de l’Accés Obert Open Access Week i de nou l’Oficina de Difusió del Coneixement se suma a la celebració adoptant el lema “Obre el teu coneixement i comparteix-lo” per donar a conèixer què és l’accés obert.

Si l’any anterior es va publicar des de l’Oficina de Difusió del Coneixement del CRAI UB (ODC) una guia sobre l’accés obert, aquest any s’ha editat un punt de llibre, i amb la col·laboració de les Biblioteques del CRAI, s’ha muntat un programa de xerrades sobre les eines a l’abast dels investigadors per obrir i compartir el coneixement científic, com són els repositoris o les revistes en accés obert.

El principal acte de la setmana tindrà lloc dimecres 21 a les 12:00 h a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona amb el títol de La difusió de la recerca en accés obert’. L’acte serà presentat per la vicerectora de Política Científica, Dra. M. Teresa Anguera, i la delegada del rector com a coordinadora dels Sistemes d’ Informació i Documentació, Dra. Carina Rey.

Hi haurà dues conferències: ‘Què significa dipositar la teva tesi al TDX? Procediment i conseqüències de fer-ho’, a càrrec del Dr. Ignasi Labastida, responsable de l’Oficina de Difusió del Coneixement del CRAI UB, i ‘El portal de revistes RACO’, a càrrec de la Sra. Judit Casals, responsable de la Unitat de Projectes del CRAI UB. Entremig es farà el lliurament dels certificats de les tesis 6.000 i 7.000 i de les tres tesis més consultades en el dipòsit TDX durant el curs acadèmic 2008-09 per part del Sr. Lluís Anglada, director tècnic del CBUC, i el Sr. Miquel Huguet en representació del CESCA.

Els altres actes programats són:

Dimarts 20 d’octubre, 13:00 h
Biblioteca de Biologia – Aula S2
‘Revistes en accés obert: El cas de BioMed Central’
Sra. Rosa Zaborras i Sr. Manel Ibáñez, CRAI de la UB

Dijous 22 d’octubre, 10:30 h
Biblioteca de Física i Química, Aula d’Informàtica
‘ArXiV: 18 anys compartint el coneixement científic en obert’
Dr. José Ignacio Latorre, Departament d’Estructura i Constituents de la Matèria de la UB

Dijous 22 d’octubre, 10:30 h
Facultat de Medicina – Casanova, Aula 11
‘Revistes en accés obert: El cas de BioMed Central’
Sra. Rosa Zaborras i Sr. Manel Ibáñez, CRAI de la UB

Divendres 23 d’octubre, 12:00 h
Facultat de Dret, Aula Seminari 3
Creació intel·lectual i dret
Dr. Joan Marsal, Departament de Dret Civil de la UB

Esperem que aquesta setmana serveixi per acostar l’accés obert a la comunitat científica i que tots puguem gaudir del coneixement científic sense restriccions.

Vegeu el cartell de la I Setmana Internacional de l’Accés Obert a la UB.