Cizur Menor? On para això? Si feu una cerca al catàleg de la biblioteca dels llibres de l’editorial Aranzadi veureu que des de fa uns anys tots estan editats a Cizur Menor. El lloc sobta, i no només pel seu nom, força curiós, sinó perquè les empreses editorials més importants acostumen a estar ubicades a les principals ciutats i no a poblets com el que ens ocupa. El nom Aranzadi evoca Cizur i Cizur evoca Aranzadi. Pregunteu-ho a qualsevol bibliotecari catalogador i us ho confirmarà.

http://1.bp.blogspot.com/_GyG9ORpSEpU/SjY1qILEeFI/AAAAAAAAAmw/KxJb-pIF4Tk/s400/C.03.06.CizurMenor1.jpgBloc de Dret va desplaçar aquest estiu a un dels seus reporters a la localitat navarresa per poder parlar-vos una mica de Cizur Menor (Zizur Txikia, en basc). L’origen del topònim és incert però hi ha qui el fa derivar de la paraula basca txintxur o zintzur, un pas de muntanya. A 5 km. al sud-oest de Pamplona, es tracta d’un dels onze pobles que integren la Cendea de Cizur. Malgrat comptar amb 1400 veïns, la capitalitat administrativa recau sobre Gazólaz, de només 150 habitants.

http://www.todopueblos.com/fotos/10911Cizur%20Iglesia.jpgDel seu patrimoni arquitectònic destaquen la parròquia de Sant Emeteri i Sant Celedoni, del segle XII i torre del XVII, i l’església romànica dedicada a Sant Miquel Arcàngel, també del segle XII, que formava part del monestir dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem, de Rodes i de Malta. Un edifici annex continua la tasca de l’antic monestir de l’Ordre de Malta i fa d’alberg de peregrins. I és que Cizur Menor es troba al bell mig de la ruta francesa del Camí de Sant Jaume. Les festes patronals es celebren al començament del mes de setembre en honor a la Verge Maria.

Més informació en el web de la Cendea de Cizur.