http://pics.filmaffinity.com/Hoy_empieza_todo-541323178-large.jpgFa uns dies el PSD de Dret va haver de digitalitzar un parell de treballs del professor Ricardo García Manrique per incloure’ls a una assignatura del Campus Virtual. Es tractava d’El discreto encanto de la seguridad jurídica : apuntes para una reconstrucción unitaria de la ética de los juristas (cliqueu aquí per llegir-lo), publicat dins el número 19 de 2008 de Derechos y libertades : revista del Instituto Bartolomé de las Casas i d’Hoy empieza todo : la promesa incumplida de los derechos sociales, un dels capítols del llibre recentment donat a la biblioteca Trabajo y cine : una introducción al mundo del trabajo a través del cine (Ih25/575), editat per la Universitat d’Oviedo l’any passat. Podeu llegir el capítol de García Manrique fent clic en el següent enllaç.

Precisament Hoy empieza todo (Ça commence aujourd’hui, 1999), la pel.lícula del realitzador francès Bertrand Tavernier en la qual es basa l’estudi, és un dels títols que integren la nostra modesta videoteca (B/DVD/42). El film reflecteix el dia a dia de Daniel Lefebvre, el mestre d’una escola d’una petita ciutat de Lille, i aborda la depressió econòmica i social de la regió del nord de França i els problemes de manca de coordinació i de recursos dels serveis socials i educatius amb els quals s’ha d’enfrontar el protagonista.

Us deixem amb unes línies extretes del capítol: “La película […] es una buena ilustración cinematográfica de los derechos sociales: de su función y justificación, de sus técnicas de puesta en práctica y de sus límites”, escriu García Manrique. “Pero, además […], es en particular cine sobre derechos sociales, porque el asunto central de la película es el modo en que se desarrolla la prestación de un típico servicio social como es la educación infantil. Aparecen también, aunque no tan en primer plano, todos los demás derechos sociales clásicos, como el de la salud, la seguridad social, la vivienda y el trabajo”.