Sóc innocent, innocent, innocent. No us equivoqueu sobre això; no tinc cap deute amb la societat. Continueu la lluita pels drets humans, ajudant a aquells que són innocents, especialment Mr. Graham. Sóc un home innocent i el que està passant aquesta nit és una injustícia. Que Déu us beneeixi. Estic preparat.”

Aquestes són les darreres paraules de Leonel Torres, ajusticiat el 5 de desembre de 1993 a l’estat de Texas, als Estats Units. Als que hi vivim a països que no contemplen la pena capital ens sorprèn la difusió de detalls sobre la mort dels executats, en canvi el Departament de Justícia Criminal de Texas considera oportú oferir a la pàgina Executed offenders un llistat que inclou dades estadístiques i personals sobre les execucions portades a terme des del 1982. Ho hem llegit a El Periódico i a El Mundo i ens en fem ressò perquè la pàgina, que pot semblar més o menys encertada, és una radiografia d’allò que passa a un sistema penitenciari que ha matat 441 persones des del 1982.

Si tantes morts us han deixat un regust amarg recordeu que Amnistia Internacional continua amb la campanya Acabem amb la pena de mort, al seu web podeu consultar les iniciatives abolicionistes. Al catàleg de la UB trobareu documentació sota la matèria pena de mort.