http://internetrecursoeducativo.blogia.com/upload/20090516104117-approbo.jpgAcaben els exàmens i comencen les classes. Aviat us encomanaran els primers treballs. Treballs exigents. Treballs que no podran acabar-se a corre cuita amb paràgrafs afusellats de les diverses wikipedies o d’El rincón del vago i de dos o tres webs més. N’hi ha moltes aplicacions en línia que permeten la identificació de textos copiats de manera artera. A partir d’aquest any els professors compten amb Approbo, una eina desenvolupada per l’empresa catalana Symmetric que compara arxius en línia, que detecta si un text coincideix amb un altre de la xarxa i que dificultarà el fer passar com a propis els escrits trobats a internet.

Aquest programa, de descàrrega gratuïta (prèvia identificació) i desenvolupat dins de l’àmbit col.laboratiu en innovació tecnològica del Citilab de Cornellà, accepta documents en format pdf, html, odt, xml, txt, rtf, doc, docx, xls i xlsx. Un cop penjat el document seleccionat a l’ordinador, l’eina utilitza el seu cercador i els motors més populars de la xarxa per detectar les coincidències comparant el text objecte d’estudi amb milions de webs indexades a internet. Un cop trobades les similituds, Approbo mostra els resultats coincidents, el tant per cent de coincidència i permet la visualització dels textos plagiats en els webs originals. Malauradament, no pot comparar documents i webs protegits amb contrasenya.

Com assenyalen els seus creadors, Approbo no només és ideal per als professors sinó que també pot ser molt útil per a diferents organitzacions, periodistes, escriptors, editors, blocaires i, òbviament, per als estudiants.