http://www.france-italia.it/lib/getfile.php?codimmagine=7853Fa un parell d’anys Reus va publicar, amb una subvenció de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas del Ministerio de Cultura, l’edició facsímil de l’obra clàssica Demasiados abogados, de Piero Calamandrei (1889-1956). Aquest llibre el teniu a la Biblioteca de Dret, així com l’edició de 1926 de la Librería General de Victoriano Suárez, ambdós amb la signatura PGb15/38.

Reconeguem que el títol de l’obra, publicada per primer cop el 1920, com a mínim, sobta. Sovint l’hem sentida en referència a la massificació a les aules de les facultats de dret i a les obscures perspectives d’incorporació al mercat laboral dels nous llicenciats. Calamandrei denuncia el desprestigi de la professió d’advocat i la “decadencia intelectual y moral de la abogacía italiana” de l’època que li va tocar viure i la relaciona amb la gran quantitat d’advocats en exercici. Proposa, com a solució, la disminució de facultats de dret i un augment qualitatiu de l’ensenyament universitari. Un visionari?

Piero Calamandrei és, sens dubte, un dels més destacats processalistes del segle XX. Catedràtic de la Universitat de Florència, director de l’Institut de Dret Comparat de la mateixa universitat i diputat en el Parlament d’Itàlia, va ser un dels principals inspiradors del Codi de Procediment Civil italià de 1940. Va codirigir la Rivista di Diritto Processuale i Il Foro Toscano.

L’obra de Calamandrei és extensa. Al catàleg de la UB hi trobareu diferents obres de l’autor de Demasiados abogados (PGb15/38) i de l’admirable Elogio de los jueces escrito por un abogado (P1/128). El seu deixeble Mauro Cappelletti va publicar el 1957 In memoria di Piero Calamandrei (P80/41).