http://www.fbi.gov/libref/historic/famcases/clyde/bonnienclydewgun.jpgDins el marc d’una iniciativa que ha denominat L’any del gàngster, l’Oficina Federal d’Investigacions nord-americana (FBI) va publicar el mes de maig en el seu web gairebé un miler de documents inèdits de material d’investigació i retalls de premsa i desenes de fotografies de Bonnie & Clyde, en el 75è aniversari de l’emboscada que va acabar amb la vida de la famosa parella de criminals en un camp de Louisiana el 23 de maig de 1934. L’FBI va dedicar l’anterior monogràfic a John Dillinger

Els dos pistolers havien començat la seva carrera delictiva amb poc més de vint anys el 1932. Malgrat el que pugui dir la llegenda de la jove parella, engrandida pel film homònim de 1967 dirigit per Arthur Penn i protagonitzat per Warren Beatty i Faye Dunaway, sembla ser que Bonnie & Clyde van ser uns delinqüents bastant ineptes a l’hora de robar bancs i van haver de conformar-se amb els assalts a petites botigues i gasolineres en diferents estats. Van matar tretze persones, inclosos alguns agents de policia. La utilització de vehicles robats per creuar les línies estatals va permetre la intervenció de l’FBI en la seva captura el 1933.

Al petit poble de Gibsland, localitat situada a uns quinze quilòmetres del lloc on el seu Ford va ser tirotejat, es celebra un festival anual en honor a la parella i hi ha dos museus dedicats a Bonnie & Clyde. Com assenyalen els seus biògrafs, Bonnie Parker i Clyde Barrow van ser les primeres icones modernes mediàtiques dels Estats Units, els primers criminals del segle XX de fama nacional. Determinada premsa els va descriure com els nous Robin Hoods, enfrontats als bancs i a un Govern despreocupat dels ciutadans durant la Gran Depressió. El cinema, com diem, va fer la resta i els va donar un glamour que els nostres delinqüents no van poder gaudir de la mateixa manera. I és que no és el mateix veure a Warren Beatty a la gran pantalla que a Ángel Fernández Franco, El Torete, un dels protagonistes de l’exposició del CCCB Quinquis dels 80 : cinema, premsa i carrer de la qual us vam parlar fa dues setmanes.