http://1.bp.blogspot.com/_ub4KV7Q3X7Y/SepGplAiCVI/AAAAAAAAKNU/18LQxoF4FzU/s400/voto%2Ben%2Bblanco.jpgDurant aquests dies hem hagut de sentir els dirigents dels diferents partits polítics presumir dels seus resultats en les passades eleccions europees. Res fora de la normalitat, sempre passa el mateix. Enguany un dels triomfadors ha estat, però, el vot en blanc, que el diumenge va aconseguir convertir-se en la setena força política espanyola. Un total de 220.179 ciutadans (1,41 % que supera clarament el 0,61 % de les europees de 2004) van manifestar en les urnes que cap de les llistes reflectia les seves inquietuds votant en blanc. Els catalans van ser els qui més es van decantar pel vot en blanc (57.457 vots, un 2,94% per només el 0,55% de l’any 2004).

Probablement la xifra encara podia haver estat superior ja que està força estesa la creença que per votar en blanc només cal introduir un full en el sobre i, de ben segur, més d’un ciutadà va votar nul per aquest motiu. Recordem el que diu l’article 96 de la Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General.

Art. 96. 1. Es nulo el voto emitido en sobre o papeleta diferente del modelo oficial, así como el emitido en papeleta sin sobre o en sobre que contenga más de una papeleta de distinta candidatura. En el supuesto de contener más de una papeleta de la misma candidatura, se computará como un solo voto válido.
Art. 96. 5. Se considera voto en blanco, pero válido, el sobre que no contenga papeleta y, además, en las elecciones para el Senado, las papeletas que no contengan indicación a favor de ninguno de los candidatos.

En el web del Ministeri de l’Interior podeu consultar els resultats de les eleccions al Parlament Europeu a Espanya i a Catalunya.