Avui, a les 19.30 hores, parlarà a la Sala Samarcanda de la Casa Àsia un periodista que va aconseguir fer sortir en primera plana la brutalitat de la justícia tribal aplicada a algunes zones del Pakistan. Rana Mannan Sajid és l’home que va investigar i fer públics els fets que va patir Mukhtar Mai.

El 22 de juny de 2002 Muktar Mai va ser violada en públic per quatre homes del seu poble per pagar un crim d’honor presumptament comès pel seu germà de 12 anys. Un imam local va contactar amb Sajid per condemnar el crim i gràcies al ressò mediàtic aconseguit pel reporter la noia va poder portar el cas davant un tribunal, mostrant una enteresa i coratge que han destacat premis d’institucions d’arreu del món.  

Si bé la batalla entre la justícia tribal i la justícia als tribunals va ser la primera, no és l’última. Irregularitats en el procediment, condemna a mort dels acusats, sentència absolutòria posterior, reobertura del cas… un periple que actualment es troba en mans del Tribunal Suprem de Pakistan i sense data de resolució. Serà, per tant, molt interessant conèixer en quin estat es troba el cas de la mà de Rana Mannan Sajid, així com escoltar el testimoni de les pressions polítiques i les amenaces verbals i físiques que encara avui pateix.