Potser no sabeu de memòria la llista dels presidents dels Estats Units però si us diem que algú que va nomenar Ford encara ocupa el seu lloc de treball, segurament us sorprendrà una mica. Fem memòria: Obama, Bush, Clinton, Bush, Reagan, Carter i Ford!  Va ser durant el seu mandat entre els anys 1974 i 1977 que va designar un dels actuals membres del Tribunal Suprem dels Estats Units. Parlem de John Paul Stevens, un home que als seus 89 anys en porta 33 al càrrec.  

El senyor Stevens és un clar exemple d’un tret distintiu del Tribunal Suprem americà: els seus membres són nomenats de per vida i només poden ser destituïts per un procés de impeachment o bé per renúncia. Quan la setmana passada Obama va designar a Sonia Sotomayor per ser un dels nou jutges que formen part del Tribunal Suprem, va oferir un càrrec vitalici a una dona d’ascendència porto-riquenya que ha descrit una trajectòria perfecta des del Bronx fins a la seu del tribunal a Washington.

És, doncs, la primera hispana que ocuparà aquest càrrec. O no? Segons llegim a un article de R. Schlesinger podria haver estat Benjamin Cardozo, de família portuguesa.  Depèn de què entenem per hispà però a ningú se li escapa que Obama vol destacar el gest de ser pioner en afegir la nota de multiculturalitat que encara faltava a la màxima instància judicial dels Estats Units.

És la pròpia Constitució dels Estats Units la que estableix l’existència d’un tribunal que trobaria la seva analogia espanyola al Tribunal Constitucional. El Tribunal Suprem dels Estats Units té la facultat de declarar inconstitucionals lleis federals i estatals, així com les accions dels poders executius federals i estatals. Es tracta de l’última instància judicial, les seves decisions no poden ser apel·lades. 

Un lector fidel i ben documentat ens ha fet arribar aquest tema. Aquells que vulgueu conèixer detalls de l’entrellat polític que hi ha darrera dels nomenaments i decisions del tribunal que ens ocupa, consulteu les obres que sobre el Tribunal Suprem dels Estats Units trobareu al catàleg.