Quan comença la pel·lícula de Catalín Mitelescu Cómo celebré el fin del mundo ens trobem a Bucarest i és l’any 1989, el darrer de la dictadura de Nicolae CeausescuEva (Doroteea Petre, guardonada com a millor actriu a Cannes 2006)  i el seu xicot trenquen per accident un bust del dictador. Res pitjor sota una dictadura dedicada al culte a la personalitat del líder. La noia acaba a un reformatori on coneixerà Andrei i plegats idearan un pla per escapar de Romania creuant el Danubi. Fins aquí l’inici d’una trama que mostra amb tendresa i humor l’atmosfera gèlida del règim comunista.

Nicolae Ceausescu va ser Secretari General del Partit Comunista Romanès entre 1965 i 1989. Així com altres països de la zona amb règims de tipus stalinista van canviar de govern sense violència, el dictador romanès va ser executat amb la seva dona després d’un judici militar sumari. Ell mateix s’havia proclamat la icona d’un règim que contractava a tot tipus d’artistes per retre homenatge tant a la seva imatge com al nacionalisme exacerbat.  Coreògrafs, pintors i altres persones vinculades a l’aparell propagandístic comunista intervenen al documental Ceausescu, el rey del comunismo (part 1, part 2, part 3, part 4 i part 5). Una bona introducció si voleu saber per què és tan important l’incident que motiva l’internament de la protagonista de Cómo celebré el fin del mundo a un reformatori.

Al catàleg de la UB hi trobareu documents sobre Nicolae Ceausescu, llibres escrits per Ceausescu i documents sobre el el període comunista a Romania. Podeu consultar aquí els cinemes de Barcelona on es projecta la pel·lícula.