citationmachineNo saber citar correctament un document que s’ha emprat per a l’elaboració d’un treball pot fer-vos caure en un dels pecats capitals de l’àmbit acadèmic: el plagi. Si bé citar documents com llibres o revistes no és gaire complicat, els dubtes es multipliquen quan el que citem són recursos electrònics.

Ja no hi ha excusa gràcies a la Citation Machine, una eina creada per David Warlick en el context de The Landmark Project. Segons Warlick el principal objectiu d’aquesta “màquina” és fer tan fàcil als estudiants i investigadors citar les fonts que han emprat que no hi hagi cap raó per no fer-ho.  I, efectivament, ho és, només cal:

  1. Triar el format de citació que voleu fer servir. Us en proposa quatre: MLA, APA, TURABIAN i CHICAGO.
  2. Triar el format del document que voleu citar (llibre, article de revista, article d’una base de dades, pàgina web).
  3. Completar el formulari on us demana les dades del document que voleu citar.
  4. Fer clic al botó Make citations per generar la cita.

Aquest és el resultat en format Chicago si, per exemple, voleu citar aquest post: 

Ara només heu de copiar i enganxar la cita a la bibliografia i corregir els elements en anglès. En aquest cas canviaríem “accessed” per accedit o visitat.

Si la Citation Machine no us acaba de convèncer, visiteu la pàgina de la Guia general i de referència sobre Com citar documents on trobareu informació detallada sobre diferents maneres de citar allò que altres han escrit.