http://www.espaibrossa.com/files/Castellano/fil21817.jpgEncara sou a temps de veure l’obra Pària, l’adaptació del dramaturg suec Johan August Strindberg (1849-1912) d’un conte d’Ola Hansson, que es representa a l’Espai Brossa fins al 12 d’abril.
 
L’adaptació de Jaume Melendres planteja el combat psicològic entre dos científics (interpretats pels germans Enric i Carles Arquimbau), un arqueòleg i un naturalista que col.lecciona papallones, dels quals desconeixem els noms. Un refusa robar per respecte als seus principis però ha pogut matar sense remordiments, l’altre ha comés petits delictes i viu ofegat pel pes de la seva consciència; un no va purgar la pena del delicte comés i l’altre va anar a la presó per una petita infracció; un està per sobre del Bé i del Mal, no està subjecte a cap tipus de cànon moral i se sent lliure de culpa i càrrec, l’altre és el pària que dóna títol a la peça teatral.
 
L’actor Enric Arquimbau destaca de l’obra el debat sobre la culpabilitat i la innocència i la lluita entre el superior i l’inferior en una obra que parla de la condició moral de l’esser humà i de fins a quin punt la condemna social és justa o eficaç.

Molt recomanable per a totes aquelles persones interessades en els fonaments de la culpa, especialment si teniu vocació de penalistes o de criminòlegs.