Victoria AbellánAvui tenim el plaer de presentar-vos Victoria Abellán Honrubia (Alcázar de San Juan, 1940), la nostra primera jurista de manual. Doctora per la Universitat de Barcelona, és catedràtica de dret internacional de la mateixa institució (de la qual va ser vicerectora entre 1979 i 1982, a més de presidenta de la Divisió II i directora del Departament de dret i economia internacionals) i titular de la Càtedra Jean Monnet sobre institucions de dret comunitari europeu. Ha dirigit algunes de les obres més sol.licitades pels estudiants de la universitat: Prácticas de derecho internacional público, Lecciones de derecho comunitario europeo o Prácticas de derecho comunitario europeo. També ha publicat nombrosos treballs sobre dret internacional públic i privat i dret comunitari europeu i sobre la seva especialitat, les Nacions Unides. Destaquen els seus estudis sobre els principis de les Nacions Unides, el manteniment de la pau i seguretat internacional, la Carta de les Nacions Unides, la cooperació internacional per al desenvolupament o el dret internacional dels drets humans.

Victoria Abellán també va fer classes de dret internacional privat a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha impartit docència com a professora convidada en diferents universitats espanyoles i estrangeres. Va formar part del Consell de cooperació del Ministeri d’afers exteriors i de diverses organitzacions com ara l’Asociación española de profesores de derecho internacional y de relaciones internacionales, l’Asociación española para el estudio del derecho europeo o l’Instituto hispano-luso-americano de derecho internacional.

Va ser membre fundador i presidenta de l’Institut de drets humans de Catalunya i també membre del consell de la Fondazione Internazionale Lelio Basso per il diritto e la liberazione del popoli i del consell de redacció de la Revista española de derecho internacional, de la Revista de instituciones europeas, de la Revista de derecho comunitario europeo i de l’Spanish Yearbook of Internacional Law.