http://www3.feccoo.net/bdigital/com/20070130_com/recursos/ted42_agenda_cultura_4.jpgMai no us heu preguntat per què l’Ilerdense rep aquest nom? Quan fa que hi són les aules i els despatxos dels departaments? L’edifici sempre ha pertangut a la Universitat de Barcelona? En C.M.U. Ilerdense: Barcelona 1969-1982, la pàgina dels antics alumnes del Col.legi Major Ilerdense, hem trobat la resposta a moltes de les nostres preguntes.

Un grup de famílies lleidatanes preocupades per l’allotjament dels seus fills que havien de marxar a estudiar a Barcelona van aconseguir, mitjançant la venda de títols, els diners necessaris per a la construcció d’un col.legi major a la Ciutat Comtal. La Universitat va cedir per a l’obra part dels terrenys on es troba la facultat a l’Avinguda Pedralbes (Avenida de la Victoria, als anys seixanta). El col.legi va començar a funcionar el 1969 i ho va fer durant catorze anys. Lògicament, malgrat que una bona part dels residents eren lleidatans, entre els prop de mil estudiants que van passar per l’Ilerdense n’hi havia de les altres províncies catalanes, d’altres llocs d’Espanya i, fins i tot, algun estranger. La Universitat va decidir destinar l’edifici a despatxos i aules a partir del curs 1982-1983 per fer front al creixent nombre d’alumnes matriculats en dret.

Pel que conten els exresidents, la capacitat de l’Ilerdense era de 250 places, distribuïdes majoritàriament en habitacions triples i l’edifici tenia diferents equipaments, com ara la biblioteca o el bar. Doneu un cop d’ull al seu web. Us transportarà als temps de les quintades, de les revistes de producció artesanal, de les vagues, dels enfrontaments dels estudiants amb els grisos, dels primers talls de la Diagonal. També hi tindreu notícia de l’associació cultural que han creat a Lleida, Res Non Verba, i dels sopars anuals que continuen celebrant al bar de la facultat.