http://www.eldiariomontanes.es/pg060505/Media/200605/05/diez-velasco-web--200x160.jpgAvui us parlarem de Manuel Díez de Velasco Vallejo (Santander, 1926), un personatge, com veurem, estretament vinculat a la Universitat de Barcelona. La primera autoritat espanyola en dret internacional públic i privat, autor d’una obra extensa de la que destacaríem les utilitzadíssimes Instituciones de derecho internacional público i les Organizaciones internacionales, va néixer en el si d’una família d’arrelada tradició de juristes. Malgrat això, ell va confessar en una entrevista publicada el 2006 en el número 37 de la revista Escritura pública que “la verdad es que a mí lo que me hubiera gustado ser es lo que es ahora mi hijo: historiador”. Una declaració sorprenent, que no pot deixar de sobtar a qui conegui, ni que sigui superficialment, la trajectòria de Díez de Velasco, de la que intentarem fer-vos cinc cèntims.

El professor Díez de Velasco és doctor en dret per la Universitat Complutense de Madrid i llicenciat en ciències polítiques. Va ser catedràtic de dret internacional públic i privat en les universitats de Granada (institució que, juntament amb la Universitat Carlos III de Madrid, li va honorar amb el doctorat honoris causa), Barcelona (entre 1961 i 1971, període en que, a més, va exercir d’assessor tècnic de la Biblioteca dipositària de les Nacions Unides des de la seva constitució i es va encarregar de la càtedra d’Organització econòmica internacional en la Facultat de ciències econòmiques i empresarials entre 1963 i 1965), Autònoma i Complutense de Madrid, on va exercir fins a la seva jubilació. A més, és professor emèrit de la Universitat de Cantàbria.

En l’actualitat, Manuel Díez de Velasco és acadèmic de número de la Real Acadèmia de Jurisprudència i Legislació des de 1984, conseller electiu del Consell d’Estat i membre de l’Institut de Droit International. Entre 1980 i 1986 va ser magistrat del Tribunal Constitucional i des del 1988 al 1994 jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.

Ha estat director i fundador de la Revista de instituciones europeas (l’actual Revista de derecho comunitario europeo) i és president del consell editorial de la Gaceta jurídica de la Unión Europea y de la competencia. També és membre del consell assessor de la Revista española de derecho internacional i del Spanish yearbook of international law.